Når du gjennomfører anskaffelser for Bergen kommune gjelder anskaffelsesregelverket. Formålet med loven er å fremme effektiv bruk av samfunnets ressurser og bidra til at det offentlige opptrer med integritet, slik at allmenheten har tillit til at offentlige anskaffelser skjer på en samfunnstjenlig måte. Etter lovens § 4 skal oppdragsgiveren opptre i samsvar med de grunnleggende prinsippene om konkurranse, likebehandling, forutberegnelighet, etterprøvbarhet og forholdsmessighet.
Alle anskaffelser i Bergen kommune, uansett beløpsgrense, skal videre skje etter disse prinsippene:
Innbyggerne skal ha tillit til at du fatter objektive og faglige beslutninger og bruker samfunnets ressurser på en god måte. For å gjøre dette har Bergen kommune vedtatt en etisk standard som du finner her Etisk standard og en Etikkplakat.
Blant de mest sentrale punktene i standarden for deg som driver med anskaffelser er punktene 8, 9, 10 og 11.
Av disse er det kapittel 9. Habilitet, som er det mest sentrale. Hvis man unngår å havne i en situasjon der habiliteten blir trukket i tvil kan man lettere unngå de øvrige problemstillingene.
Habilitet er definert i forvaltningsloven § 6 og innebærer både en objektiv og en subjektiv vurdering. Det er en rekke krav som gjør deg automatisk inhabil, og disse kan du lese om her.
Videre er det en rekke eksempler på hva som kan medføre inhabilitet. Dette er hvis det foreligger «særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten» til deg som saksbehandler.
Hvis du er inhabil, har du plikt til å trekke deg fra saken. Dette gjelder både hvis det er en av de absolutte grunnene, men også selv om det ikke er helt juridisk klart at det foreligger inhabilitet. Hvis det er grunnlag til å stille spørsmål ved habiliteten din bør du drøfte dette med leder.
Dette er grunnen til at Bergen kommune har strenge regler rundt å motta gaver eller økonomiske fordeler. Det er ikke fordi at det å få en gave gjør at du som innkjøper automatisk hadde kommet til å velge en spesifikk leverandør, men fordi det kan stilles spørsmål ved den vurderingen du gjør. Ved å ikke ta imot gavene unngår man å havne i en situasjon hvor det stilles spørsmål ved deg og dine vurderinger.
Når man omgås tidligere kolleger er det viktig å være bevisst over de taushetsbelagte opplysningene man har kjennskap til som kommunal ansatt og at man ikke deler disse. Dette er spesielt viktig dersom de representerer en partsinteresse i forhold hvor kommunen er beslutningsmyndighet, eller er ansatt i virksomhet som er i et samhandlings eller forhandlingsforhold til Bergen kommune.