Bk - Dyrevelferd i anskaffelsene v. 1.4

1.0 Formål

Kommunen skal ta hensyn til dyrevelferd i anskaffelsene. Denne prosedyren gjelder for anskaffelser hvor animalske produkter inngår.

 

2.0 Forankring

Anskaffelsesstrategi 2022-2025 for Bergen kommune er målet for satsingsområde 3 at «Kommunens anskaffelser skal bidra til en bærekraftig samfunnsutvikling for mennesker, dyr, klima og miljø».

Føringer for dyrevelferd ved kommunale anskaffelser ble tatt til orientering av bystyret i to saker:

Tiltak og omtale i de politiske sakene har dannet grunnlag for policyen for dyrevelferd i anskaffelser til Bergen kommune. Tidligere inngikk dette temaet i Klima- og miljøpolicy for anskaffelser til Bergen kommune, vedtatt av byrådet i sak 1132/21.

Mål om redusert kjøttforbruk er forankret i Grønn virksomhet, vedtatt av bystyret 27.09.2023.

 

3.0 Planlegging

Skal det stilles krav til dyrevelferd, bør temaet tas opp i markedsdialog.

Der det finnes merkeordninger for dyrevelferd, bør kommunen vurdere om det er hensiktsmessig å stille krav om disse. Ordninger som fremmer dyrevelferd, inkluderer økologimerkene. Les mer i Bk - Merkeordninger i anskaffelsene (Ikke tilgjengelig). 

Vær oppmerksom på at krav om merkeordninger for dyrevelferd kan være fordyrende, særlig ved lav tilgjengelighet og for mat og drikke.

Det bør vurderes om det er nødvendig å kjøpe produkter som er produsert av dyr, eller om behovet kan dekkes på annet vis. I denne vurderingen vil alternativene ofte være produkter av syntetiske eller plantebaserte materialer. Syntetiske materialer må veies opp mot eventuelle ulemper for naturen ved bruk av plast.

 

4.0 Konkurranse

Ved anskaffelser som omfatter animalske produkter, kan det stilles et generelt krav som sikrer et minimumsnivå på dyrevelferd i leverandørkjeden. Kravet finnes i Mercell: «Krav om dyrevelferd» under Samfunnsansvarskrav til registrering i Mercell Krav [Plukkliste], i mappen [BK MAL] Samfunnsansvarsbilag m fl. og krav.

Aktuelle merkeordninger som kan kreves er beskrevet under ulike temaer lenger ned i teksten. Fremgangsmåte for kontroll av gyldige lisenser for merkeordninger er beskrevet i Bk - Merkeordninger i anskaffelsene (Ikke tilgjengelig). 

 

4.1 Mat og drikke

Det skal stilles krav om økologiske egg og økologisk melk. 

Ved anskaffelser av ost skal det vurderes om det er tilgjengelige økologiske varianter. I så fall skal vi stille krav. 

Forslag til standardkrav finnes under Samfunnsansvarskrav til registrering i Mercell Krav [Plukkliste], i mappen [BK MAL] Samfunnsansvarsbilag m fl. og krav: «Bærekraftige måltider».

DFØs kriterieveiviser har forslag til minstekrav og tildelingskriterium for økologiske produkter innen mat og drikke. 

 

4.2 Ull

Det skal stilles krav om at ull ikke stammer fra sauer som har blitt utsatt for mulesing, et inngrep som innebærer at sauer får skåret av hudfolder rundt endetarmen uten bedøvelse.

Bruk kommunens mal for krav som ligger i oversikten Samfunnsansvarskrav til registrering i Mercell Krav [Plukkliste], i mappen [BK MAL] Samfunnsansvarsbilag m fl. og krav.

 

4.3 Dun og fjær (dyner, puter, jakker, formingsmateriell og badmintonballer)

Det skal stilles krav om at dun og fjær er restprodukter etter kjøttproduksjon og at ingen fjær plukkes av levende fugler. Dun og fjær skal heller ikke stamme fra fugler som har blitt utsatt for tvangsfôring.

Bruk kommunens mal for krav som ligger i oversikten Samfunnsansvarskrav til registrering i Mercell Krav [Plukkliste], i mappen [BK MAL] Samfunnsansvarsbilag m fl. og krav.

 

4.4 Skinn og pels (arbeidstøy, skotøy, møbeltrekk og trommeskinn)

For å unngå skinn fra pelsdyroppdrett og fellefangst, kan vi stille krav om at skinn skal være et biprodukt fra melk- eller kjøttproduksjon. Da unngår vi også truede dyrearter. EU Ecolabel er en merkeordning som sikrer at lær og skinn er biprodukter fra melk- eller kjøttproduksjon.

Vurder også krav til merkeordninger, som Svanemerket, da det vil sikre krav om sporbarhet for slakteri, hudforhandler og garver i verdikjeden.

 

4.5 Dyreforsøk (hudpleieprodukter, såper, sjampo, vaskemidler og medisiner)

Kosmetiske produkter som selges i Norge og EU skal ikke være testet på dyr, og det samme gjelder ingredienser som kun brukes i kosmetikk. Se Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1223/2009. Det er derfor ikke behov for å stille krav til at hudpleieprodukter, såper, kremer, sjampoer og andre kosmetikkprodukter ikke skal være testet på dyr.

Det kan være aktuelt å stille krav om at vaskemidler ikke skal være testet på dyr, og at leverandør på forespørsel må kunne levere dokumentasjon i form av sertifikat fra The Cruelty Free International Leaping Bunny eller en tilsvarende merkeordning. Fair for Life er en annen merkeordning som ikke godtar dyreforsøk. Alternativt kan vi godta egenerklæringer fra produsent.

For medisiner stiller vi ikke krav. Testing på dyr anses som et nødvendig trinn i utviklingen av medisiner.

 

4.6 Pensler

Det bør stilles krav om at leverandør skal bekrefte at bust og hår på malerpensler ikke stammer fra pelsdyroppdrett, og skal være restprodukter, for eksempel etter kjøttproduksjon. Eksempel: «Animalsk bust/hår skal være biprodukt fra kjøttproduksjon.»

Kravet inngår i malen «Krav for malertjenester ved rehabilitering av bygg» som ligger i oversikten Samfunnsansvarskrav til registrering i Mercell Krav [Plukkliste], i mappen [BK MAL] Samfunnsansvarsbilag m fl. og krav.

 

4.7 Skadedyrbekjempelse

Se standardformulering i Mercell: «Krav til skadedyrbekjempelse», under Samfunnsansvarskrav til registrering i Mercell Krav [Plukkliste], i mappen [BK MAL] Samfunnsansvarsbilag m fl. og krav.

Her kreves det at antikoagulanter og alfakloralose ikke skal benyttes som annet enn nødløsninger etter avtale med oppdragsgiver.

 

5.0 Implementering

Ved oppstart av ny avtale der dyrevelferd inngår, kan temaet tas opp i oppstartsmøtet med leverandør.

Når katalog benyttes i BKBestilling, bør vi sjekke at produkter som kan utkonkurrere dyrevennlige produkter fjernes. Når vi for eksempel stiller et krav om økologiske eller dyrevernmerkede egg, skal ingen andre egg være tilgjengelig på avtalen.

 

6.0 Kontraktsoppfølging

Med jevne mellomrom bør kontraktsforvalter sjekke at krav til dyrevelferd etterleves, for eksempel om det blir tilbudt mange nok dyrevennlige produkter og tjenester i henhold til kontrakten og om det er gjort endringer i katalog i løpet av avtaleperioden.

Ved spørsmål om å legge til nye produkter på avtalen, må kontraktsforvaltere forsikre seg om at dyrevennlige produkter ikke blir utkonkurrert. Er et nytt produkt for likt et eksisterende produkt med særskilte dyrevelferdskrav, skal det ikke tas inn på avtalen.

 

7.0 Kontroll

Ved behov for at det gjennomføres kontroll av etterlevelse av kravene eller dersom det kommer inn varsler, skal Samfunnsansvarsgruppen på Innkjøp konsern kontaktes. Det er Samfunnsansvarsgruppen som har kontrollansvar for kommunens kontrakter.  Det kan være vanskelig å vurdere hva som er kontraktsoppfølging eller kontroll, se  BK - Ansvarsfordeling samfunnsansvar i anskaffelsene hvis du er i tvil. 

 

8.0 Sanksjoner

Om det ikke foreligger egne sanksjonsbestemmelser, vil det i nyere avtaler være aktuelt å henvise til Bergen kommunes standardkontraktsbestemmelse i vare- og tjenestekontraktene «Dagbot ved brudd på kravspesifikasjonen og øvrige forpliktelser» dersom denne kontraktsmalen er benyttet.