Bk - Seriøsitetskrav i anskaffelsene v. 1.4

Formål

Utfordringer med arbeidslivskriminalitet og sosial dumping i bygge- og anleggsnæringen, samt et ønske om å forhindre økonomisk kriminalitet hos kommunens leverandører, har ført til at mange offentlige oppdragsgivere stiller seriøsitetskrav i sine kontrakter. Målet er å forhindre at useriøse aktører får tildelt offentlige kontrakter. 

Seriøsitetskravene omfatter dels forhold som etter regelverket om offentlige anskaffelser må kontraktsreguleres, dels bestemmelser som følger av øvrige lover og regler og bestemmelser som kommunen selv har innført. 

Forankring

Kravene som stilles baserer seg på de omforente kravene som Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening (BNL), Kommunesektorens organisasjon (KS) og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) står bak. De fleste større offentlige oppdragsgivere stiller disse eller lignende krav. 

Bergen bystyre vedtok 31.05.17 i sak 155-17 at Bergen kommune skulle følge intensjonene i de omforente kravene.   Bergen kommune har utarbeidet egne bestemmelser som avviker noe fra de omforente kravene. Dette fordi enkelte av formuleringene har vist seg vanskelig å følge opp i praksis. 

Bilaget inneholder både lov- og forskriftsfestede krav og lokale politiske vedtak. Alle kravene skal benyttes: 

  • HMS-kort 

  • Internkontroll og sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) 

  • Begrensing av antall underleverandører 

  • Betaling til bank 

  • Separate garderober for kvinner og menn 

  • Boforhold 

  • Obligatorisk tjenestepensjon 

  • Språk 

  • 50 % fagarbeidere 

  • Enkeltpersonforetak 

  • Utfyllende skatteattest 

  • HMSREG som system for oppfølging av seriøsitetskrav 

Det er utarbeidet egne krav om lønns- og arbeidsvilkår og lærlinger, som benyttes i kombinasjon med seriøsitetskravene for å oppfylle bystyrets vedtak. Disse kan du lese om her: BK - Lønns- og arbeoidsvilkår i anskaffelsene og her: Bk - Lærlinger i anskaffelsene

Planlegging

Bilaget og kravene skal stilles i alle bygge- og anleggskontrakter, uavhengig av kontraktsum. 

Bergen kommune skal som hovedregel stille krav om 50 % faglærte på bygg- og anleggskontrakter. Det er imidlertid anledning til å redusere eller ta bort kravet om faglærte håndverkere dersom det ikke finnes relevante fag på kontrakten (eksempelvis ved utrulling av kunstgress eller påfylling av granulat eller ved rene riveentrepriser). Dersom en reduserer eller tar ut kravet skal dette begrunnes skriftlig.  

Kravene kan også benyttes som inspirasjon til å stille lignende krav i tjenestekontrakter. Vær oppmerksom på at endel av kravene gjelder spesifikt for bygg- og anleggsbransjen og derfor ikke kan benyttes uten tilpasning. 

Konkurranse

Seriøsitetskravene finner du i et eget bilag i Mercell.

Implementering

HMSREG er et system vi bruker for å følge opp seriøsitetskravene. HMSREG har løpende oversikt over mannskap og leverandører på det enkelte oppdrag, og samler inn informasjon om stillingskategori, bruk av bemanningsforetak og gyldighet av HMS-kort

Så snart kontrakten nærmer seg oppstart må kontraktsansvarlig følge opp at leverandør registrerer sine underleverandører med ansatte som skal arbeide på kontrakten, samt legger inn informasjon om stillingskategori og fagkategori. Dette er nødvendig for å sikre etterlevelse av kravene som stilles og for at statistikk for lærling, fagarbeidere og arbeidsinkludering blir riktig. Det er viktig at registrering av arbeidstakerne i riktig kategori skjer tidligst mulig, siden sen registrering fører til at man må føre statistikk utenfor HMSREG i tillegg for å få riktig tall. Det er utviklet maler i HMSREG for hvilken informasjon leverandør skal laste opp, og hvordan informasjonen skal fylles ut. 

I HMSREG kan du velge tre ulike modeller for å beregne statistikk over bruken av faglært arbeidskraft og lærlinger. De ulike modellene passer for ulike prosjekter og det må derfor vurderes i den enkelte kontrakt. Les mer om modellene her: Beregningsmodeller faglærte/lærlinger (Ekstern lenke til HMSREG)

Som hovedregel anbefales det at prosjektet benytter Beregningsmodell 3, da denne er best tilpasset vårt krav om Anleggsarbeidere og Elektrofag. Hvis prosjektet derimot stiller krav om spesifikke fagområder kan det være mer nøyaktig å benytte modell 2. 

Du kan finne ytterligere informasjon om hva modellene måler og hvordan de beregner ut prosentandelen under fanen «Trender og statistikk» i HMSREG. 

For spørsmål om HMSREG kan du kontakte superbrukere i egen enhet som deltar i kommunens HMSREG-forum, eller samfunnsansvarsgruppen ved Innkjøp konsern. 

Det er viktig å påpeke at leverandør skal stille tilsvarende krav til underleverandører som de inngår avtale med under utføring av arbeid for kommunen. Dette bør leverandør minnes på i oppstartsmøte for kontrakten. 

Kontraktsoppfølging

Kontraktsforvalter bør følge opp leverandør regelmessig for å sikre at alle ansatte er registrert med riktige kvalifikasjoner og at ansatte stempler inn og ut på riktig måte. Avvik på HMS-kort og inn/utregistrering må håndteres fortløpende i systemet.   

Det bør videre gjennomføres tilstedekontroller på bygge- eller anleggsplassen. Dette vil si at man fysisk kontrollerer at de ansatte har HMS-kort på seg, at dette er gyldig og at de stempler seg inn og ut på prosjektet. Dette gjøres via HMSREG-appens funksjon “tilstedekontroll”. Samtidig med en slik tilstedekontroll kan man gjennomføre ordinære vernerunder hvor en blant annet sjekker at det foreligger en oppdatert SHA-plan,og at denne er tilgjengelig på de språkene som arbeidstakerne som er til stede forstår.Videre kan en sjekke garderobeforhold, bruk av verneutstyr og sikring i høyden. 

Det er oftest den som har det daglige ansvaret for kontrakten som har ansvar for oppfølging av HMS og krav som følger av byggherreforskriften. Dette arbeidet kan også være tildelt egne HMS-koordinatorer. 

Kontroll

Det er Samfunnsansvarsgruppen som har kontrollansvar for kommunens kontrakter. Dette gjelder imidlertid ikke for HMS, hvor ansvaret ligger i enheten.  Det kan være vanskelig å vurdere hva som er kontraktsoppfølging eller kontroll, Se også ansvarsfordeling på BkKvalitet. hvis du er i tvil. 

Dersom du mottar et varsel eller en mistanke om brudd, eller dersom du selv mistenker dette, skal du ta kontakt med Samfunnsansvarsgruppen på Innkjøp konsern: Postmottak.Innkjop@bergen.kommune.no  

Sanksjoner

Det er angitt i kontrakten hvilke sanksjonsmidler som kan benyttes.  

Sanksjonsbestemmelsene kan benyttes når leverandøren ikke leverer dokumentasjon og egenrapportering i tide eller ikke leverer inn tilstrekkelig dokumentasjon. I tillegg kan det sanksjoneres ved brudd på kontraktskravene. 

I entrepriser stilles det oftest krav om avkortning i sluttoppgjøret for fagarbeidere (og lærlinger) for den aktuelle perioden der kravet ikke oppfylles.