1. Om folkehelseoversikten v. 1.2

 

Om_folkehelseoversikten_banner.png

Om folkehelseoversikten

Folkehelseloven gir kommunen i oppgave å ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen, og positive og negative faktorer som kan virke inn på denne.

Hvert fjerde år skal det lages et oversiktsdokument.

Hensikten med folkehelseoversikten er å identifisere folkehelseutfordringene i kommunen og å vurdere konsekvenser og årsaksforhold. Kommunen skal være særlig oppmerksom på trekk ved utviklingen som kan skape eller opprettholde sosiale eller helsemessige problemer eller sosiale helseforskjeller (Lov om folkehelsearbeid § 5).

Bilde29.png

Dette er femte gang Bergen kommune utarbeider en folkehelseoversikt. Eldre versjoner av folkehelseoversikten er tilgjengelig på Bergen kommune - Folkehelseoversikt for Bergen - Rapporter.

Folkehelseoversikten er laget på bakgrunn av opplysninger fra sentrale myndigheter, lokale helsetjenester og lokal kunnskap. I oversikten gjør vi rede for status på områder som er relevante for å få god oversikt over befolkningens helsetilstand i Bergen. Vi beskriver også utviklingen over tid med fokus på endringer siden forrige oversiktsarbeid fra 2019 på områder hvor dette lar seg gjøre.

Oversikten skal etter Folkehelseloven og Plan- og bygningsloven inngå som del av kunnskapsgrunnlaget til kommunen sin planstrategi. (Figur 1), og er utarbeidet på bakgrunn av data som tar utgangspunkt i den sosiale helsemodellen til Dahlgren og Whitehead (1991), som beskriver hvordan ulike samfunnsforhold virker inn på helsen og sosiale forskjeller i helse (Figur 2).

Figur2.png

Figur: Den sosiale helsemodellen, Whitehead & Dahlgren, 1991

Oversikten er oppdelt i temakapitler med utgangspunkt i de temaene som Forskrift om oversikt over folkehelsen § 3 a-f sier at kommunens oversiktdokument skal inneholde opplysninger og vurderinger av1: I 2024 lanserer regjeringen en nasjonal strategi for livskvalitet, vi har derfor også tatt med et eget kapittel om livskvalitet i folkehelseoversikten.

  1. befolkningssammensetning
  2. oppvekst og levekårsforhold
  3. fysisk, biologisk, kjemisk og sosialt miljø
  4. skader og ulykker
  5. helserelatert atferd
  6. helsetilstand

Bilde30.png

Figur: Krav til tema i kommunens oversiktsdokument – Helsedirektoratet, 2023

Dataene i folkehelseoversikten presenteres i hovedsak med utgangspunkt i levekårssoner, inndelt etter Statistisk sentralbyrås grunnkretsinndeling for kommunen.

Kommune reviderte inndelingen i levekårssoner i 2023. Inndelingen består nå av 57 levekårssoner som er harmonisert slik at det ikke  er soner som krysser bydelsgrenser. 40 av de opprinnelige 51 sonene er likevel uendret sammenliknet med tidligere. For mer informasjon om hvordan soneinndelingen er endret, se «om geografien» i Bergen i tall.

Kartløsningen under viser ulike geografiske inndelinger av kommunen:

 

 

Datakilder

Folkehelseoversikt for Bergen kommune er satt sammen av en lang rekke datakilder, både data som allerede ligger åpent tilgjengelige, men også data vi har søkt om og fått utlevert spesielt for formålet. Objektive data fra Statistisk sentralbyrå (SSB) beskriver bakenforliggende forhold som påvirker helse og livskvalitet, og befolkningsundersøkelser/spørreundersøkelser dekker subjektive forhold og kan fortelle noe om hvordan folk egentlig har det.

Statistisk sentralbyrå har statistikk på de viktigste bakenforliggende forholdene som påvirker befolkningens helse og livskvalitet. Noen tall har vi på overordnet nivå for Bergen kommune, andre på bydelsnivå eller levekårssonenivå:

  • Arbeid, lønn og utdanning
  • Befolkning og bolig
  • Helse og samfunn
  • Miljø og transport
  • Næringsliv og teknologi
  • Økonomi

Folkehelse- og oppvekstprofil - Folkehelseinstituttet har statistikk på kommunenivå i sine Folkehelse- og oppvekstprofiler, der kommunens tall sammenlignes med landsgjennomsnittet. Store kommuner har også egne bydelsprofiler.

Fylkeshelseundersøkelsen - Folkehelseinstituttet bidrar i planlegging og gjennomføring av fylkesvise digitale folkehelseundersøkelser. I 2022 ble Fylkesundersøkelsen gjennomført av Vestland fylke i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Undersøkelsen dekket tema som nærmiljø, helse, sosial støtte og deltakelse, helserelatert atferd, livsstil, skader, fysisk miljø og livskvalitet.

Kommunehelsa statistikkbank - driftes av Folkehelseinstituttet og inneholder statistikk om helse, sykdom, risikofaktorer og befolkning i norske kommuner fra en rekke datakilder som befolkningsundersøkelser, elevundersøkelser, nasjonale prøver, sentrale helseregistre og nasjonale medisinske kvalitetsregistre. Det finnes også en del statistikk på bydelsnivå i de større byene, inkludert Bergen. 

Bergen Vest politidistrikt - kriminalitet og anmeldelser.

Bergen kommune:

  • Byrådsavdeling for barnevern, sosiale tjenester og mangfold
    • Helsestasjon- og skolehelsetjenesten journalsystemet helseprofil 0-20 (HsPro)
    • Private utleieleiligheter som brukes av kommunen
  • Byrådsavdeling for kultur, næring og idrett
    • Barnefamiliepanelet er en spørreundersøkelse som skal gi kunnskap om fritiden til barn og unge i Bergen. Spørreundersøkelsen er gjennomført årlig siden 2019. I 2022 svarte 5568 bergenske familier (21%) på spørsmål om ungenes fritid, og om hinder for deltagelse i fritidsaktiviteter.
  • Byrådsavdeling for barnehage og skole
    • Fravær 2021/22 for 10.trinn, fordelt på skoler og bydeler (utdanningsdirektoratet). Tallene er ufullstendige på grunn av måten fravær ble registrert under pandemien. Tall for bydelene er likevel tatt med som indikator for lengde på fravær.
  • Byrådsavdeling for finans
    • Kommunale boliger
  • Byrådsavdeling for byutvikling
  • Nasjonale oversikter om luftkvalitet2,3.
  • Støykart for Bergen kommune – hentet fra Kommuneplanens arealdel

Om datagrunnlaget

Kommunen jobber systematisk for å videreutvikle og forbedre kunnskapsgrunnlaget om befolkningen helsetilstand. Folkehelseoversikten 2023 har flere forbedringer. Tidligere versjoner av oversiktene har blitt publisert i en trykket PDF utgave, mens oppdatert statistikk på utvalgte indikatorer har vært tilgjengelig digitalt på kommunens nettsider. Denne gangen har vi valgt å gjøre folkehelseoversikten heldigital. Det har gitt oss muligheten til å ta inn et større datagrunnlag og gi grundigere beskrivelser og vurderinger av indikatorene, samtidig som en heldigital oversikt også lettere lar seg oppdatere fortløpende etter hvert som tallgrunnlaget endrer seg. Vi tror også at et digitalt oversiktsdokument vil være mer oversiktlig og enklere for brukeren å navigere i.

Bedre bruk av helsestatistikk for barn og unge både for å utvikle målrettede tjenester til denne målgruppen, men også for å bedre kunne følge utviklingen av helsetilstanden og spore effekt av folkehelsetiltak over tid, har vært en viktig målsetting. Data fra journalsystemene i helsestasjoner- og skolehelsetjenesten (HsPro) er en viktig del av kunnskapsgrunnlaget til folkehelseoversikten. Siden de aller fleste innbyggere benytter seg av disse tjenestene, dekker data herfra tilnærmet hele barne- og ungdomsbefolkningen i Bergen. Likevel blir tallene små når man deler inn helt ned på levekårssoner. I folkehelseoversikten bruker vi stort sett andeler (prosent) som enhet. Dette kan “kamuflere” størrelsen på de faktiske tallene. En må derfor være varsom med å bruke prosentandelene ukritisk. Noen av de faktiske tallene er ganske små, og prosentandelen kan derfor variere fra år til år på grunn av tilfeldige variasjoner. Når man tolker datagrunnlaget, er det dessuten viktig å huske på at tallene bygger på individuelle vurderinger fra helsesykepleiere og subjektive oppfatninger hos elevene. Selv om data fra HsPro dekker tilnærmet hele barne- og ungdomsbefolkningen, er det dermed grunn til å være forsiktig ved tolkning av resultatene. Vi påpeker også dette der det er relevant i de ulike kapitlene i oversikten. 

Fylkeshelseundersøkelsen er et sentralt bidrag til kommunens oversiktsarbeid, spesielt fordi undersøkelsen gir oss innsikt i hvordan innbyggerne selv synes de har det, i form av livskvalitet og egenvurdert helse. Det er likevel viktige svakheter ved slike befolkningsundersøkelser som vi må ha med oss når vi vurderer resultatene, deriblant seleksjonsutfordringer. Det er godt dokumentert at personer med høy utdanning og inntekt og god helse oftere deltar i befolkningsundersøkelser enn personer med lavere utdanning, lavere inntekt og helseproblemer. Ofte er også unge menn, eldre over 80 år, personer med innvandrerbakgrunn og personer med helseproblemer underrepresentert i befolkningsundersøkelser. Fordi fylkeshelseundersøkelsen er heldigital, ekskluderes også personer som står utenfor det digitale samfunnet. Det betyr at vi nødvendigvis ikke har det fulle og hele bildet av befolkningens helse og livskvalitet, og for noen grupper kan det tenkes at vi tegner et mer positivt bilde enn det som er virkeligheten nettopp fordi det er de med best helse og funksjon som svarer. Dette gjelder spesielt for de eldste aldergruppene, hvor mange også står utenfor på grunn av digital eksklusjon.     

I fylkeshelseundersøkelsen Vestland 2022 valgte litt over 30 % av de som ble invitert å delta, omtrent 19 000 bergensere over 18 år. Over 56 % av deltagerne var kvinner, gjennomsnittsalderen var 51 år og 56 % oppgav å ha fullført utdanning fra høyskole eller universitet.

Sammenlignet med den norske befolkningen var personer med høyere utdanning overrepresentert blant deltagerne, mens aldersmessig var yngre menn og eldre kvinner underrepresentert. De som ikke var digitalt aktive, eller ikke snakket norsk godt nok til å forstå spørsmålene, ble heller ikke inkludert. I denne utgaven av Folkehelseoversikten har vi fått resultatene av Fylkeshelseundersøkelsen helt ned på levekårssonenivå, men fordi deltagelse i undersøkelsen ikke var tilfeldig, og deltagerne dermed ikke representerer et tilfeldig utvalg av befolkningen, må tallene herfra tolkes med varsomhet.

På grunn av seleksjonsutfordringer som fører til en underrepresentativitet blant eldre, har vi mindre kunnskap om helse og livskvalitet hos de eldste eldre i Bergen. Våren 2024 skal Bergen kommune i samarbeid med Folkehelseinstituttet gjennomføre en spørreundersøkelse blant hjemmeboende eldre i alderen 80 år og oppover. Gjennom dette samarbeidet er målet å øke kommunens kunnskapsgrunnlag om helse og livskvalitet blant hjemmeboende eldre over 80 år, forbedre validiteten til folkehelsedata om eldre, og undersøke hvor store konsekvenser frafallet blant eldre i fylkeshelseundersøkelsen har for estimatene av ensomhet, livskvalitet og psykiske plager i denne aldersgruppen.  

Oppsummering og vurdering av funn

I Folkehelseoversikten starter hvert kapittel med en oppsummering av de viktigste hovedpunktene. Vi henviser derfor leseren til å klikke seg inn på de ulike kapitlene for en nærmere beskrivelse av de viktigste funnene på de ulike temaområdene. I dette avsnittet gjør vi rede for en generell oppsummering med utgangspunkt i folkehelseprofilen for Bergen kommune 2023. I tillegg ser vi nærmere på helseforskjeller i Bergen som følge av sosioøkonomisk status, geografi, aldersforskjeller og kjønnsforskjeller.  

Folkehelseprofilen 2023

Nasjonalt framheves sosiale helseforskjeller, demografiendringer med flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, ensomhet og utenforskap og psykiske plager hos barn og unge som de viktigste utfordringene for folkehelsen i befolkningen. Bergen skiller seg ikke nevneverdig fra landet som helhet eller fra sammenlignbare storbyer på dette området.

Folkehelseinstituttet publiserer årlige folkehelse- og oppvekstprofiler for alle fylkeskommuner og kommuner i Norge. For Bergen og andre store kommuner er også tall for bydelene med. Folkehelseprofilen gjør det mulig for kommunen å sammenligne seg med fylket og landet som helhet på viktige indikatorer for folkehelsen.

Generelt ligger Bergen kommune på samme nivå, eller bedre, enn landsgjennomsnittet på de aller fleste indikatorene. Landsgjennomsnittet representerer imidlertid ikke nødvendigvis ønsket nivå, og vi skal derfor være forsiktig med å slå oss til ro med dette. Gode gjennomsnittstall for helse og livskvalitet i Bergen kommune som helhet, skjuler dessuten store forskjeller innad i kommunen som følge av sosioøkonomisk bakgrunn, geografi, alder, funksjonsevne, kjønn og seksuell orientering. 

På noen områder kommer Bergen signifikant dårligere ut enn landsgjennomsnittet. Vi har større forskjeller i forventet levealder mellom de med kort og lang utdanning og en høyere andel barn og unge som bor trangt. Blant ungdom i ungdomsskolealder er det færre som sier de er tilfredse med livet, de er mindre fornøyde med treffsteder i nærmiljøet og flere oppgir at de er ensomme. Andel ungdomsskoleelever som oppgir å ha mye psykiske plager er også høyere enn landsgjennomsnittet og varierer fra 15 % til over 20 % mellom bydelene i Bergen.

Folkehelseprofil 2023 oppsummerer følgende forskjeller mellom Bergen og resten av landet:

  • Høyere andel aleneboende over 45 år
  • Større sosiale helseforskjeller, forskjell i levealder mellom høyt og lavt utdannede
  • Større inntektsforskjeller
  • Lavere andel barn i familier med vedvarende lav inntekt
  • Høyere andel barn og unge som bor trangt
  • Lavere andel ungdomsskoleelever som angir høy tilfredshet med livet (5 av 10)
  • Høyere andel ungdomsskoleelever som er fornøyd med lokalmiljøet (7 av 10)
  • Lavere andel 17-åringer som ikke er fysisk aktive (2 av 10)
  • Større andel ungdom som opplever ensomhet (3 av 10)
  • Lavere andel ungdommer som er fornøyd med tilbud om treffsteder (4 av 10)
  • Høyere andel unge med psykiske plager (2 av 10)

Hva ligger bak helseforskjellene?

I folkehelseoversiken beskriver vi sosiale forskjeller, geografiske forskjeller, kjønnsforskjeller, og aldersforskjeller. Sosiale helseforskjeller er den største utfordringen for folkehelsen, og Bergen har store forskjeller på dette området.

Nasjonalt er det gjort beregninger som viser at 174 000 leveår kunne vært vunnet hvert år dersom alle utdanningsnivå hadde samme lave risiko for tidlig død som de med lengst utdanning. Potensielt kan vi forebygge 40 prosent av tapte leveår i befolkningen dersom vi klarer å jevne ut de sosiale helseforskjellene (Nasjonalforeningen for folkehelse, 2022).  

Årsakene bak sosiale helseforskjeller er komplekse, og forskjellene vil ikke nødvendigvis forsvinne helt dersom alle hadde like lang utdanning. Likevel er det slik at sosioøkonomiske faktorer som utdanning, men også inntekt og arbeid er et utrykk for tilgang til en rekke ressurser, både materielle og psykososiale, som gir bedre helse4. Ulikheter i oppvekstmiljø, utdanning, inntekt, men også boligens kvalitet, nærmiljøet, arbeidsforhold, materiell levestandard og psykososial trygghet, er alle medvirkende faktorer til at sosiale helseforskjeller skapes og opprettholdes5. Sagt med andre ord: Sosiale helseforskjeller er samfunnskapte, urettferdige og mulig å gjøre noe med.

De geografiske ulikhetene er størst mellom levekårssonene, men langt mindre mellom bydelene. Dette er også bakgrunnen for at vi valgte å dele kommunen inn i mindre levekårssoner, for bedre å kunne identifisere geografiske forskjeller i levekår og helse, men også avdekke levekårsutsatte områder med behov for en forsterket innsats gjennom kommunens områdesatsing eller andre målrettede tiltak.

I Bergen er det tydelige geografiske ulikheter på de aller fleste faktorene vi har kartlagt, både utdanningsnivå, inntekt og arbeidsdeltakelse, sosiale faktorer som deltakelse, ensomhet og sosial støtte, helserelatert atferd, demografi og helse.

Noen eksempler:

Indikator Totalt i Bergen (spredning mellom levekårssonene)
Andel med lav utdanning (bare grunnskole) 15 % (6 – 26 %)
Andel barn 0-17 år i lavinntektsfamilier 10,4 % (0 – 36 %)
Andeler 18-44 år med uføretrygd 2, 6 % (1 – 7 %)
Andel barn 0-17 år med hjelpetiltak fra barnevernet 2,2 % (1- 6 %)
Netto flytting barn 0-5 år  - 0,8 % (-21 – 9 %)
Andel aleneboende 67 + 36 % (18 – 53 %)
Andel voksne som ofte er ensomme 12 % (2- 21 %)
Andel som er fysisk aktive 27 % (16 – 39 %)
Gjennomsnittsscore livskvalitet (1-10) 7, 6 % (7 – 8 %)
Dødelighetsrater før 75 år Menn: 2,5 % (1 – 3 %)
Kvinner: 2,0 % (1 - 5 %)
Andel med egenvurdert god helse 72 % (60 – 85 %)
 

Opphopning av ulemper – samleindeks/levekårsindeks

Tidligere rapporter har inneholdt en samleindeks, også kalt en levekårsindeks, der flere av indikatorene er slått sammen for å lage en samlet rangering av de ulike levekårssonene i Bergen. Dette ble gjort for å tydeliggjøre variasjoner i levekår og som et av flere verktøy for å synliggjøre områder hvor det kan være hensiktsmessig å rette særskilt innsats.

Samleindeksen har blant annet vært benyttet av plan- og bygningsetaten i byutviklingen og som bidrag til å avgrense geografien for kommunal områdesatsing.

I den nyeste folkehelseoversikten ser vi som i tidligere rapporter en tydelig tendens til geografisk opphopning av faktorer som påvirker helsen negativt. Erfaring fra tidligere rapporter har vært at også bruk av andre indikatorer har gitt omtrent samme resultat. For i størst mulig grad å kunne sammenligne med tidligere rapporter har vi søkt å benytte de samme indikatorene i samleindeksen som tidligere. Vi har også sett på alternative måter å lage en samleindeks på, uten å finne at det ville gitt vesentlige endringer i rangeringen.  

Siden den geografiske avgrensingen av levekårssonene til denne folkehelseoversikten har blitt revidert, er det likevel ikke mulig å fullt ut sammenlikne tidligere indekser med dagens for alle sonene. Det er likevel mulig for de fleste, og det er et tydelig mønster at man i dag fortsatt gjenfinner mange av de samme sonene i begge ender av skalaen som man tidligere har gjort.

Rangeringen sier i seg selv ikke noe om forekomst av de ulike parameterne/ulempene. Dessuten ligger det i sakens natur at når man rangerer 57 levekårssoner, vil noen alltid havne nederst. Rangeringen sier ikke noe om utviklingen innad i en sone - man kan for eksempel ha positiv utvikling, men likevel havne langt nede hvis andre soner har en like stor eller større positiv utvikling. I og med at faktorene som er brukt i samleindeksen i stor grad handler om bakenforliggende påvirkningsfaktorer, er det ikke unaturlig at man også finner opphopning også av faktorer som beskriver sosial deltakelse, livsstil, og hvordan folk har det (livskvalitet, ensomhet, sosial støtte, helse og dødelighet) i levekårssoner med høyest samleindeks.

Tabell: Samleindeks/levekårsindeks for 2022 (sist tilgjengelige data) – herunder variabler og tallgrunnlag som foreløpig ligger bak. 

Skjermbilde_2024-01-31_110541.png

 

Tabell: Ti levekårssoner med høyest samleindeks/levekårsindeks. (2016 omfatter ikke hjelpetiltak i barnevernet i tallgrunnlaget.)

2016 2019 2022
Loddefjord Loddefjord Solheim sør
Damsgård Damsgård Loddefjord
Solheim nord Ytre Arna Solheim nord
Solheim Sør Sælen Ytre Arna
Melkeplassen Solheim nord Gullfjellet nord
Olsvik Solheim sør Gullfjellet sør
Sælen Mjølkeråen Melkeplassen
Ytre Arna Melkeplassen Damsgård
Mjølkeråen Slettebakken Sælen
Slettebakken Sentrum Olsvik
 

Forskjeller i helse og livskvalitet knyttet til alder, kjønn og utdanningsnivå 

Fylkeshelseundersøkelsen for Vestland 2022 har resultater fordelt på alder, kjønn og utdanningsnivå. Under gir vi en kort oppsummering av funn for Bergen knyttet til disse variablene, samt forskjeller i kjønn, alder og sosial bakgrunn der dette kom frem i andre datakilder. Vi henviser ellers til nærmere beskrivelser i de ulike temakapitlene.  

Sosiale forskjeller  

I Fylkeshelseundersøkelsen sorteres resultatene på utdanningsnivå. Jevnt over var det sosiale forskjeller på alle indikatorene i undersøkelsen, og lav utdanning var i stor grad knyttet til høyest andel helseproblemer og negative påvirkningsfaktorer for helse og livskvalitet.  

Aldersforskjeller 

Aldersgruppen 18-29 

  • kom dårligst ut på alle indikatorer for livskvalitet i fylkeshelseundersøkelsen, med unntak av fremtidsoptimisme, her var det eldre som generelt hadde en lavere skår.   

  • var mest fysisk aktive, men har også flest timer stillesitting 

  • hadde minst sunt kosthold av alle aldersgrupper 

  • brukte mest snus 

  • hadde lavest andel som drikker alkohol minst 2-3 ganger pr uke, men de drakk mest når de først drikker. 

  • hadde flest som svarte at de slet med psykiske plager 

  • hadde flest som svarte at de har søvnproblemer 

Aldersgruppen 60 +  

  • hadde den sunneste livsstilen av alle aldersgrupper når det gjaldt kosthold, inklusive sukkerholdig drikke 

  • var fysisk aktive på nivå med 30-40-åringer 

  • hadde færrest timer stillesitting pr dag 

  • hadde høyest andel som drakk alkohol minst 2-3 ganger pr uke, til gjengjeld drakk de minst per gang 

  • hadde best skår på alle indikatorer for livskvalitet, men unntak av framtidsoptimisme for 70 +

  • var minst ensomme 

  • Hadde best skår knyttet til psykisk helse 

  • Hadde minst søvnproblemer 

Eldre over 80 år er, som tidligere nevnt, en aldersgruppe som kunnskapen er mangelfull om på grunn av blant annet lav deltakelse i befolkningsundersøkelser. Flere av tjenestene i kommunen som møter denne aldersgruppen, kan derfor være en god kilde til økt innsikt. Vi har snakket med ansatte i tjenesten Forebyggende hjemmebesøk, som tilbyr hjemmebesøk til alle rundt 83-84 år som ikke mottar kommunale omsorgstjenester. Av alle som får tilbudet, takker 75 % ja til å motta besøk. I 2022 besøkte forebyggende hjemmebesøk 781 av 1108 personer på 83 år. 

Tjenesten fører ikke data over helse og levekår blant de som får besøk, men de ansatte får likevel et inntrykk av hvordan de eldre som de besøker har det: 

«De fleste har det bra. Vi opplevde at like etter pandemien var det flere som påpekte hvor godt vi har det i Norge. De fleste hadde vært mindre fysisk og sosialt aktiv under pandemien, og mange slet litt med å komme i gang med trening/aktivitet. En liten del av dem vi gikk til i månedene etter pandemien, hadde redusert sinn fysiske aktivitet. Men nå som ingen lenger tenker på pandemien, opplever vi at langt de fleste er like aktive både fysisk og sosialt som før. Skigåing og sykling er den fysiske aktivitet de fleste har gitt seg med innen de fylte 80, men fra tid til annen så besøker vi en og annen som fremdeles går på ski og sykler. Det synes vi er imponerende. 

Det som vi opplever i størst grad påvirker hvordan de har det, er at begge ektefellene lever. Og om de er enslige; hvor god kontakt de har med familien. Av dem som ikke har nær familie, er hvor god kontakt med venner de har"

Kjønnsforskjelle

flere områder i fylkeshelseundersøkelsen var det forskjeller mellom kvinner og menn når det gjelder helse og påvirkningsfaktorer. 

  • Blant barn og unges deltakelse i organisert idrettsaktivitet var det ingen kjønnsforskjeller, men flere jenter enn gutter deltok i organisert kulturaktivitet. 

  • Kvinner hadde sunnere livsstil enn menn, herunder kosthold og bruk av snus og alkohol. For fysisk aktivitet var det ingen kjønnsforskjeller i våre data 

  • Kvinner deltok mer i ikke-organisert aktivitet enn menn, og i noen aldersgrupper også i organisert aktivitet 

  • Færre menn enn kvinner fullførte videregående opplæring 

  • Det var ingen forskjeller mellom kvinner og menn på livskvalitet, men litt høyere andel kvinner enn menn som oppgav at de hadde god eller svært god helse

  • Kvinner, spesielt unge i alderen 18-24 år, oppgav i noe større grad enn menn å ha psykiske plager, uavhengig av alder- og utdanningsnivå 

  • Flere kvinner enn menn hadde søvnvansker. Dette gjaldt i alle aldersgrupper og utdanningsnivå 

  • Flere kvinner enn menn var plaget med smerter i nakke og rygg 

  • Kvinner lever lenger enn menn